Seyir Defteri - Mayıs 2010 (Yıldız'da Osmanlı Tuğraları)
Tuğranın kültürümüzde çok önemli bir yeri vardır. Osmanlı Padişahlarının imzası olan tuğra başka hiçbir şekle benzemez, hiçbir şekil de ona benzemez. Bu simge kendine özel çizimi ve mânasıyla görenleri kendine hayran eder.



Doktor Ercan Mensiz, Osmanlı padişah tuğralarına uzun yıllarını vermiş bir sanat adamı. Sayısız gazete ve dergide haberi yayınlandı, çok sayıda sergi açtı. Son sergisinin (Yıldız Sarayı'ndaki) hazırlanmasına yardım ettik.



Sergi; Yıldız Sarayı Müzesi Beşiktaş / İstanbul'da... 18-24 Mayıs 2010 tarihleri arasında (Müzeler haftası boyunca) açık kaldı.
35 adet 45x45 cm ölçülerinde altın yaldız varaktan kesme yapıştırma Osmanlı Tuğra Takımı ve bir adet 75x75 cm S. II. Abdulhamid Tuğrası tuğraseverler tarafından izlendi.
.....
Dr. Ercan Mensiz'in çalışma ve haberlerini www.tugra.org'dan takip edebilirsiniz.
Sitemizdeki "Tuğra Günü" bölümünü de görmeyenlere tavsiye ederiz.
.
| < Önceki | Ana Sayfa | Sonraki > |
|---|
Yorum ekle
Dikkat : Buraya yazdığınız yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır. Yorumunuzda, gerekli görüldüğü takdirde değişiklik, düzeltme vb. yapılabilir. Yorumunuz hiç yayınlanmayabilir. Bu konuda anlayışlı olmanızı rica ediyoruz.
Türkçe yazanlar için hatırlatmalar:
- Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
- Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
- 'gelcem, gitcem, gidiyom' denmez 'geleceğim, gideceğim, gidiyorum' denir.
- 'Herkez' denmez 'herkes' denir.
- 'bU şEkiLDE' yazmak sadece okuyanı yorar.
- 'Yanlız' değil 'Yalnız' denir.
- 'ğ' harfi 'g' şeklinde yazılmaz.
- 'Dahi' anlamındaki 'de' ayrı yazılır. Yani 'Bende, sende' denmez, 'Ben de, sen de' denir.
- 'Geldimi?' yazılmaz 'Geldi mi?' yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. 'OKmi?' değil, 'Tamam mı?' denir.
- 'ahmet, belgin, duru' denmez. 'Ahmet, Belgin, Duru' denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
- 'ki' eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, ilgi zamiri ve yapım eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır. Ayşe'ninki, evdeki, sabahki, dünkü, bir de baktim ki.. gibi.
- 'v' yerine 'w' yazılmaz.
'Vazgeçtim, yazmıyorum' demeyin. Öğrenmesi çok kolay ;-)
Yorumlar
Sergiyi de görmek isterdim, göremedim. Ama www.tugra.org sitesini ziyaret ediyorum.